Zdravotní matrace nejen pro dlouhodobě ležící pacienty

Ne vždy se děje všechno podle našich snů a představ. Občas nám osud přinese překvapení v podobě zdravotních obtíží a pohybových omezení, obzvláště komplikované je dlouhodobé upoutání na lůžko, při kterém hrozí vznik proleženin, tzv. dekubitů. Jsou velmi nebezpečné, proto je vhodné se jejich vzniku maximálně bránit. Účinnou pomoc poskytují zdravotní matrace.

Zdravotní matrace nejsou ledajaké matrace

V současné době mnoho výrobců označuje své matrace jako "zdravotní". Aby všam mohla být matrace označena jako zdravotnický prostředek musí být registrována u Státního úřadu pro kontrolu léčiv. Zdravotní matrace svým navržením, složením materiálu a speciální konstrukcí významně pomáhají předcházet vzniku dekubitů. Většinou se vyrábí ze studené pěny, která se dokáže přizpůsobit křivkám těla, čímž minimalizuje tlak vyvíjený na ohrožené místo. Navíc je velmi vzdušná, pod zatíženým místem proudí vzduch a nedochází k mokvání rány.

Aby mohly být matrace označeny skutečně za „zdravotní“, musí splňovat určité normy a požadavky. 

Jsme registrováni u Státního úřadu pro kontrolu léčiv jako distributor obecných zdravotnických prostředků.

Zdravotní matrace jako prevence

Vhodné jsou i do domácího prostředí, kde mohou působit především jako prevence vzniku dekubitů. Používat je může kdokoliv z nás, i když mu pohyb žádný problém nedělá. Jsou anatomicky tvarovány, většinou nabízí možnost volby tuhosti stran, větší výšku.

Poskytují vynikající ortopedické vlastnosti, vysoký komfort spánku a kvalitní odpočinek. Tyto vlastnosti bývají umocněny kvalitním lamelovým roštem. Velmi pohodlné a praktické pro aktivní odpočinek v sedu jsou rošty polohovatelné, které podepřou páteř přesně tam, kde mají.

Proč jsou dekubity nebezpečné?

Proleženiny (lékařsky dekubitus) vznikají především u pacientů, kteří jsou dlouhodobě upoutáni na lůžko - po úrazu, vážné nemoci nebo ve stáří. Působením tlaku vznikají v místech s malou vrstvou tuku či svalu zprvu nenápadné, později velmi hluboké rány (lokty, kříže, kostrč, kyčelní klouby, paty). Objevují se velmi rychle a jejich léčba je časově i finančně velmi zdlouhavá.

Proleženiny ztěžují léčbu primárních onemocnění, protože představují dokořán otevřenou bránu pro bakterie a infekce. Díky nim tělo ztrácí bílkoviny, potažmo i obranyschopnost. Pokud se jejich léčba nepodchytí včas, mohou vést až k otravě krve, zánětu kosti a následně úmrtí. Proto odborníci doporučují využít všech možných prostředků k zabránění vzniku dekubitů. Jednou z nich je používání zdravotní matrace a speciálních doplňků (bederník, podkoleník). Matrace jsou koncipovány jako antidekubitní – s různými stupni prevence vzniku dekubitů neboli proležení. Matrace tedy mohou sloužit jako prevence nebo podpůrný prostředek při léčbě dlouhodobě ležících pacientů.

Matrace Super Fox ve variantách pro domácí pečovatelství

Zdravotnické antidekubitní matrace I. třídy s voděnepropustným, paropropustným pratelným a omyvatelným snímatelným potahem.
Kombinuje výhody profesionálních matrací pro pečovatelství s výhodami oblíbených matrací Super Fox.

  • Paměťová verze VISCOPro střední až vyšší riziko vzniku dekubitů (proleženin), třída rizika II. – III., dle stupnice Norton: 20-17. Paměťová pěna efektivně sníží tlak na tělo. Udržuje optimální tělesnou teplotu.
  • Pružná verze BLUE - Pro nižší riziko vzniku dekubitů (proleženin), třída II., Norton 25-21. Vhodnější pro těžší pacienty. Velmi prodyšná.
  • Jemná verze CLOUDPro nižší riziko vzniku dekubitů (proleženin), třída II., Norton 20-17. Vhodnější pro lehčí pacienty. Velmi prodyšná.